Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Νομοσχέδιο κρίσιμο για συναδέλφους

 
 
Το θέμα αυτό προτείνεται για συζήτηση άμεσα στη συνεδρίαση του ερχόμενου ΔΣ:

Αυτό είναι το νομοσχέδιο όπου  μπορεί να ενσωματωθεί η διάταξη για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους που εργάζονται στα γραφεία τύπου επαγγελματικών οργανώσεων. Kατατέθηκε στις 19 Ιουνίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Είναι η περίπτωση για την οποία έχει δοθεί και σχετική επιστολή στην ΕΣΠΗΤ. Δείτε το άρθρο 20, που είναι σχετικό με τους αθλητικούς συντάκτες:

Κατάθεση νομοσχεδίου:
«Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα.»
 

Κώστας Στοφόρος -Εργάτες Τύπου

Υπενθυμίζω την επιστολή:


"Με την παρούσα επιστολή ζητώ να εξετάσετε τη δυνατότητα να κατατεθεί πρόταση για να  τροποποιηθεί ο νόμος 3144/2003 (ΦΕΚ 111/Α/8-5-2003) για την ασφάλιση των μελών της ΕΣΠΗΤ στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ.,  προκειμένου να ασφαλίζονται στο Ταμείο και οι συντάκτες οι οποίοι εργάζονται σε επαγγελματικούς φορείς και σωματεία, παρέχοντας υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των οικείων μελών τους και όχι μόνο.
Βάσει  του άρθρου 17. παρ. 2 του ανωτέρω νόμου, το Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. δεν προβλέπει την υπαγωγή των συντακτών, μελών της ΕΣΠΗΤ στο Ταμείο Ασφάλισης, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε επίπεδο γραφείο τύπου για λογαριασμό ιδιωτικών επαγγελματικών φορέων και ενώσεων , σε αντίθεση με τους συναδέλφους  που εργάζονται  στα γραφεία τύπου των κρατικών υπηρεσιών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Δημοσίων Επιχειρήσεων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στα γραφεία τύπου των πολιτικών κομμάτων.    
Αυτά διαπίστωσα σε επικοινωνία μου με αρμόδια υπάλληλο του Ταμείου μας, όταν ζήτησα να μεταπηδήσω από το ΙΚΑ, όπου υπάγομαι το τελευταίο έτος  -ύστερα από τετραετή περίοδο ανεργίας-  στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. , αφού  παρέχω υπηρεσίες συντάκτη σε συνδικαλιστικό επαγγελματικό φορέα (σωματείο).
Η εν λόγω υπάλληλος με πληροφόρησε ότι ο ισχύων νόμος δεν καλύπτει περιπτώσεις όπως η δική μου και επομένως δεν δικαιούμαι για να ασφαλιστώ στο Ταμείο, αν και είμαι μέλος της ΕΣΠΗΤ για περισσότερο από μια εικοσαετία.
Συνάδελφοι,
Οι εξαιρέσεις αυτού του είδους συνιστούν καθαρή περίπτωση άνισης μεταχείρισης των συντακτών του κλάδου μας επειδή δεν νοείται,  εν έτει 2015, να εξακολουθεί να υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ συναδέλφων οι οποίοι παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.   
 Επομένως προτείνω να τεθεί  ζήτημα για την τροποποίηση του ισχύοντος Νόμου προκειμένου να αρθεί η αδικία και για να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα μέλη που υπάγονται στις εξαιρέσεις, ώστε να θεμελιώσουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου