Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ- αποχώρηση των εκπροσώπων της ΔΑ-ΕΚΔ


Σήμερα συνεδρίασε το νέο ΔΣ της ΕΣΠΗΤ. Με την έναρξη της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι της ΔΑ-ΕΚΔ έδειξαν ότι θα συνεχίσουν την πολιτική της οξύτητας και των προσωπικών επιθέσεων που ακολούθησαν και κατά την προεκλογική περίοδο.
Επικαλούμενοι τυπικούς λόγους για θέματα που αφορούν στο πρακτικό των εκλογών και παρά τη γνωμοδότηση του παρόντος Νομικού Συμβούλου της ΕΣΠΗΤ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του ΔΣ.
Μετά την αποχώρησή τους ακολούθησε η εκλογή προεδρείου
Πρόεδρος εξελέξη ο Θέμης Μπερεδήμας με 4 ψήφους υπέρ κι ένα λευκό
Γενικός Γραμματέας ο Θανάσης Αλατάς με 4 ψήφους υπέρ κι ένα λευκό
Ταμίας η Νίνα Κασιμάτη  με 4 ψήφους υπέρ κι ένα λευκό
Οργανωτική Γραμματέας η Φωφώ Πέπονα  με 4 ψήφους υπέρ κι ένα λευκό

Η θέση του Αντιπροέδρου προτάθηκε στον εκπρόσωπο των "Εργατών Τύπου" ο οποίος αρνήθηκε τη συμμετοχή στο  προεδρείο κάτι που αποτελούσε και απόφαση της παράταξης

Η θέση αυτή παραμένει κενή όπως και του Εφόρου του ΔΣ.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα όπως:
-Η υπόθεση με τους δημοσιογράφους που φέρονται να είχαν μια ειδική σχέση με το ΔΝΤ, βάσει των καταγγελιών Ρουμελιώτη. Για το θέμα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση που θα ακολουθεί αντίστοιχες αποφάσεις του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ
-Αποφασίστηκε συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 21 Ιουνίου στις 7μμ στο Σύνταγμα
-Συζητήθηκε η πρόταση συναδέλφου σχετικά με την ασφάλιση στο ΤΑΙΣΥΤ (ακολουθεί η επιτολή)*
-Ζητήθηκε σχετική ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία για θέματα που αφορούν συνταξιούχους συναδέλφους
-Συτήθηκε το θέμα των συναδέλφων της ΕΡΤ που εργάζονταν στην εκπομπή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
-Έγινε δεκτή η πρόταση των Εργατών Τύπου (μεταφέροντας σχετική πρόταση των Αδέσμευτων Δημοσιογράφων) για τον ορισμό μέρας και τόπου που θα μπορύν οι συνάδελφοι να συνατιούνται μεταξύ τους για γνωριμία και αλληλοενημέρωση

Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουνίου στις 6.30 στα γραφεία της ΕΣΠΗΤ

ΚΣ

*Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ



Θέμα: Πρόταση τροποποίησης του νόμου 3144/2003 για την ασφάλιση των συντακτών στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ.
Συνάδελφοι,
Με την παρούσα επιστολή ζητώ να εξετάσετε τη δυνατότητα να κατατεθεί πρόταση για να  τροποποιηθεί ο νόμος 3144/2003 (ΦΕΚ 111/Α/8-5-2003) για την ασφάλιση των μελών της ΕΣΠΗΤ στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ.,  προκειμένου να ασφαλίζονται στο Ταμείο και οι συντάκτες οι οποίοι εργάζονται σε επαγγελματικούς φορείς και σωματεία, παρέχοντας υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των οικείων μελών τους και όχι μόνο.
Βάσει  του άρθρου 17. παρ. 2 του ανωτέρω νόμου, το Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. δεν προβλέπει την υπαγωγή των συντακτών, μελών της ΕΣΠΗΤ στο Ταμείο Ασφάλισης, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε επίπεδο γραφείο τύπου για λογαριασμό ιδιωτικών επαγγελματικών φορέων και ενώσεων , σε αντίθεση με τους συναδέλφους  που εργάζονται  στα γραφεία τύπου των κρατικών υπηρεσιών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Δημοσίων Επιχειρήσεων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στα γραφεία τύπου των πολιτικών κομμάτων.    
Αυτά διαπίστωσα σε επικοινωνία μου με αρμόδια υπάλληλο του Ταμείου μας, όταν ζήτησα να μεταπηδήσω από το ΙΚΑ, όπου υπάγομαι το τελευταίο έτος  -ύστερα από τετραετή περίοδο ανεργίας-  στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. , αφού  παρέχω υπηρεσίες συντάκτη σε συνδικαλιστικό επαγγελματικό φορέα (σωματείο).
Η εν λόγω υπάλληλος με πληροφόρησε ότι ο ισχύων νόμος δεν καλύπτει περιπτώσεις όπως η δική μου και επομένως δεν δικαιούμαι για να ασφαλιστώ στο Ταμείο, αν και είμαι μέλος της ΕΣΠΗΤ για περισσότερο από μια εικοσαετία.
Συνάδελφοι,
Οι εξαιρέσεις αυτού του είδους συνιστούν καθαρή περίπτωση άνισης μεταχείρισης των συντακτών του κλάδου μας επειδή δεν νοείται,  εν έτει 2015, να εξακολουθεί να υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ συναδέλφων οι οποίοι παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.   
 Επομένως προτείνω να τεθεί  ζήτημα για την τροποποίηση του ισχύοντος Νόμου προκειμένου να αρθεί η αδικία και για να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα μέλη που υπάγονται στις εξαιρέσεις, ώστε να θεμελιώσουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου