Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ενδιάμεσο ειδικό πρόγραμμα εννέα μηνών -οικονομική βοήθεια 11 δισ. ευρώ



Αναδημοσίεύση από το "altsantiri.gr"
Του Πέτρου Παπαβασιλείου

Στην κατάρτιση ενός ενδιάμεσου ειδικού προγράμματος, διάρκειας εννέα μηνών, κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από περίπου δύο ώρες εντατικών διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αυτό -το οποίο δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά μνημονίου, αλλά ούτε και θα παρατείνει τις προηγούμενες συμβάσεις με τους δανειστές- θα συνδέεται με οικονομική βοήθεια ύψους 11 δισ. ευρώ.


Ο χρονικός ορίζοντας της ενδιάμεσης συμφωνίας εκτείνεται έως τη λήξη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (Μάρτιος 2016). Οι τρεις ηγέτες έδειξαν να θέλουν να απεμπλέξουν την ευρωζώνη από την επιτήρηση του Ταμείου. Σε αυτό συνηγορούν οι κεφαλαιώδεις διαφορές που χωρίζουν Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχθηκε προσαύξηση ο,2% στα πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαβουλεύσεις. Ο στόχος για το 2015 αναμένεται να κινηθεί στο 1%.

Για την παραχώρηση αυτή, όμως, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχθηκαν, από την πλευρά τους, να υπάρξει σαφής αναφορά στο ελληνικό χρέος στο ενδιάμεσο ειδικό πρόγραμμα. Το θέμα του χρέους εκτιμάται ότι θα διευθετηθεί με μία μέθοδο που παραπέμπει στις επαναγορές ομολόγων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup πριν τις 18 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου