Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Όχι φίμωτρο στην ενημέρωση!

 

Έργο του Βασίλι Καντίνσκι

Όχι στη λογοκρισία – Όχι στις απαγορεύσεις  

Δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση για "μπλόκο" στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ αναστέλλει τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες του Sputnik και του RT/Russia Today (RT Ηνωμένου Βασιλείου, RT Γερμανίας, RT Γαλλίας και RT Ισπανίας) στην ΕΕ, ή που κατευθύνονται προς την ΕΕ, «μέχρι η επιθετικότητα στην Ουκρανία να τερματιστεί και μέχρι η Ρωσία και τα Μέσα που σχετίζονται με αυτή να σταματήσουν ενέργειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών κατά της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Πρόκειται για ένα πλήγμα στην ενημέρωση και μάλιστα με απολύτως προσχηματικό τρόπο. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Ακόμα περισσότερο όταν μαζικά κρούσματα χειραγώγησης της ενημέρωσης και "μονοφωνικής" ενημέρωσης παρατηρούνται και σε κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η χώρα μας. Αναφέρουμε ως χαρακτηριστική περίπτωση το να συνοδεύονται ρεπορτάζ για τον πόλεμο στην Ουκρανία με άσχετο οπτικοακουστικό υλικό προκειμένου να προκληθούν συγκεκριμένες εντυπώσεις.

Παράλληλα προσυπογράφουμε τις ανακοινώσεις Ενώσεων Συγγραφέων, λογοτεχνών και ανθρώπων του βιβλίου  που είναι αντίθετοι σε κάθε διακοπή πολιτιστικών σχέσεων και στην απαγόρευση πραγματοποίησης και προβολής πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων. Λέμε όχι στον αποκλεισμό των έργων τέχνης, των ανθρώπων του πνεύματος και των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

 

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν καθήκον να προασπίσουν την ελευθερία του Τύπου


Εργάτες Τύπου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου