Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΠΗΤ 7-10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

 


ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΠΗΤ 7-10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι, 

Όπως είναι γνωστό, πριν από τις εκλογές του σωματείου μας καλούνται όλες οι παρατάξεις να αποστείλουν στα μέλη του σωματείου ένα κείμενο με τις προγραμματικές τους δηλώσεις. Εμείς ως Εργάτες Τύπου επιλέξαμε φέτος να μοιραστούμε μαζί σας μια κραυγή αγωνίας για την ίδια την ύπαρξη της ΕΣΠΗΤ! Κρίναμε πως δεν είχε νόημα να προχωρήσουμε σε αναλύσεις για την κατάσταση του κλάδου μας και το γενικότερο εργασιακό τοπίο, όταν υπάρχει εδώ ένας «ελέφαντας στο δωμάτιο». Μιλάμε φυσικά για το γεγονός ότι επί δύο και πλέον έτη το σωματείο μας είναι ολοκληρωτικά απόν από τις εξελίξεις και ουσιαστικά η λειτουργία του έχει ανασταλεί, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, αν εξαιρέσει κανείς τη συνέλευση-παρωδία του Δεκεμβρίου (με ελάχιστους παρόντες στην αίθουσα και λίγο περισσότερους να συμμετέχουν… εξ αποστάσεως), το ΔΣ του σωματείου μας δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί στην οποιαδήποτε κίνηση ενεργοποίησης της ΕΣΠΗΤ. Και αυτά όταν ψηφίζονται συντριπτικά για τους εργαζόμενους νομοθετήματα (όπως το χουντικό «εργασιακό» νομοσχέδιο του Χατζηδάκη)· όταν καταστρατηγούνται, με πρόσχημα την πανδημία, θεμελιώδη δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα (όπως το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία, το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία, το δικαίωμα στην εργασία σε πολλές περιπτώσεις, και φυσικά το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι)· όταν επιβάλλεται η πλήρης ηλεκτρονική επιτήρηση των σωματείων από το κράτος (του μητρώου μελών τους, του ταμείου τους, των συνεδριάσεων του ΔΣ κ.ο.κ.), συν το –διαλυτικό για τα συνδικάτα– μέτρο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής διαδικασίας σε γενικές συνελεύσεις και αρχαιρεσίες· όταν, με πρόσχημα πάλι την πανδημία, μέσω της τηλεργασίας και των αναστολών, επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο οι ήδη άθλιες εργασιακές σχέσεις στον κλάδο μας· όταν με τα «πετσωμένα» ΜΜΕ καταρρακώνεται ακόμα περισσότερο η οποιαδήποτε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ελευθεροτυπίας. Και όχι μόνο δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια ενεργοποίησης του σωματείου, πρόταξης κάποιας αντίδρασης, αλλά δεν έγινε καν μια προσπάθεια σοβαρής ενημέρωσης· ούτε καν μια διαδικτυακή ημερίδα… μια συνέλευση έστω σε ανοιχτό χώρο… μια εκδήλωση σε περιόδους που δεν υπήρχαν μέτρα για την covid… τίποτε…

 

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η πλειοψηφία του ΔΣ αισθανόταν άνετα να παρατείνει σχεδόν έναν χρόνο τη θητεία της χωρίς να επιδιώκει έστω κάποια συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις και, το χειρότερο, να τηρεί απολύτως ευλαβικά και τους άθλιους περιορισμούς στη λειτουργία των σωματείων που επιβλήθηκαν με πρόσχημα την επιδημία και τις διατάξεις του άθλιου νόμου Χατζηδάκη. Εκατοντάδες σωματεία όλους αυτούς τους μήνες και συνελεύσεις έκαναν και εκλογές κανονικές (και όχι τύπου big brother) έκαναν (π.χ. ΕΣΗΕΑ) και κινητοποιήσεις έκαναν. Η ΕΣΠΗΤ, πάλι, αναδείχθηκε βασιλικότερη του βασιλέως… όσον αφορά την υποταγή στα κυβερνητικά ουκάζια.

 

Ως Εργάτες Τύπου καταγγέλλουμε όλες τις παραπάνω πρακτικές και επιλογές της πλειοψηφίας του ΔΣ. Καταγγέλλουμε την πλήρη απραξία της, την αδιαφορία της για τα μέλη και για την ουσία των δημοκρατικών διαδικασιών, που είναι το οξυγόνο των σωματείων. Καταγγέλλουμε τις «υβριδικές» συνελεύσεις και αρχαιρεσίες. Τα σωματεία είναι ζωντανά όργανα πάλης των εργαζομένων, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τη ζωντανή αλληλεπίδραση των μελών τους. Η επιβολή, διά νόμου μάλιστα, διαδικασιών που απονεκρώνουν αυτή την αλληλεπίδραση και εθίζουν τα μέλη στη συμμετοχή… από τον καναπέ, είναι θάνατος για τα σωματεία. Κανένα ΔΣ δεν έχει δικαίωμα να συναινεί σε νόμους και διατάξεις που καθιστούν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των συνδικάτων κενό γράμμα.

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Ως Εργάτες Τύπου κινηθήκαμε πάντα με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα των μελών της ΕΣΠΗΤ, ακόμα κι αν χρειάστηκε πολλές φορές να πάρουμε «αντιδημοφιλείς» θέσεις. Είμαστε η μοναδική παράταξη που ταχθήκαμε ενάντια στην υπαγωγή μας στον ΕΔΟΕΑΠ (ας μην ξεχνάμε πως οι δικοί μας συνταξιούχοι δεν έγιναν δεκτοί στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ η «φιλοσοφία» του ρίχνει νερό στον μύλο της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης). Είμαστε η μοναδική παράταξη που ταχθήκαμε ενάντια στην απορρόφησή μας από τη φιλοεργοδοτική συντεχνιακή ΕΣΗΕΑ. Θεωρούμε ότι και στα δύο αυτά ζητήματα έχουμε δικαιωθεί. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, όταν τίθεται ζήτημα ύπαρξης του σωματείου μας, να επικεντρωθούμε σε ακίνδυνες αναλύσεις, αφηρημένα συνθήματα και θεωρητικές διεκδικήσεις. Το πρώτιστο αυτή τη στιγμή είναι η ΕΣΠΗΤ να μπει, με αλλαγή των συσχετισμών στη διοίκησή της, σε πορεία επιβίωσης, ανανέωσης της εμπιστοσύνης των μελών, ενεργοποίησης, αντίστασης στην επίθεση κυβέρνησης-εργοδοτών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει στο νέο διοικητικό συμβούλιο μια παράταξη που να ωθεί τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Για αυτό ζητάμε την ψήφο σας. Δώστε μας τη δύναμη να βάλουμε φραγμό σε αυτή την εκφυλιστική πορεία και να κάνουμε την ΕΣΠΗΤ και πάλι ένα συμμετοχικό σωματείο, ένα σωματείο των μελών του.    

 

 

ergatestypou@gmail.com   ergatestypou.blogspot.com   fb: Εργάτες Τύπου

 


 


ERGATIS TYPOY-6.jpg,ERGATIS TYPOY-6.jpg
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου