Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Εκλογές ΕΣΠΗΤ: Η Διακήρυξη των Εργατών Τύπου


Αποτέλεσμα εικόνας για Ακριθάκης

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ, 15-16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

            Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

            σε αυτές τις εκλογές έχετε, το δίχως άλλο, πολλούς λόγους να ενισχύσετε την παρουσία των ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ στη διοίκηση της ΕΣΠΗΤ. Διότι:

*           Είμαστε η μόνη παράταξη που καταγγείλαμε την παράδοξα ετερογενή ομοφωνία όλων των άλλων παρατάξεων στην απορρόφηση της ΕΣΠΗΤ από το φιλο-εργοδοτικό «κλαμπ» της ΕΣΗΕΑ –μια ιδέα που «έπεσε» και προωθείται στα σβέλτα, στο όνομα της «συνδικαλιστικής ενοποίησης», με την ίδια πρεμούρα που νομοθετήθηκε να αιμοδοτούμε με το στανιό, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης «ασφαλιστικής ενοποίησης του κλάδου», τον αναιμικό ΕΔΟΕΑΠ. Ποιοι; Εμείς, οι άλλοτε θεσμικά αποκλεισμένοι και νυν εν τοις πράγμασι αποκλεισμένοι από τις ευγενείς υπηρεσίες του πλην, όμως, μέτοχοι... κολακευμένοι τώρα στη διάσωση του κελύφους του! Τι μεγαλείο! Ποιον κοροϊδεύουν επιτέλους; Το άλλοθι στην κυβέρνηση για το όργιο της θεσμικής τσαπατσουλιάς και του άρπα-κολλατζίδικου πολιτικαντισμού όσον αφορά στα της «ασφαλιστικής ενοποίησης», ενόσω ακόμα το όργιο εξελίσσεται, το έδωσε η πλειοψηφία των «επαϊόντων» της απερχόμενης διοίκησης της Ένωσής μας ερήμην, φυσικά, της γνώσης και της βούλησης όλων...

*           Είμαστε η παράταξη που καταγγέλλουμε το συνδικαλισμό αυτής της κοπής, αλλά συνάμα οι μόνοι που αρνούμαστε να πολιτευόμαστε με τα νερά του, δηλαδή με τη διασταύρωση στο παρασκήνιο συντεχνιακών και παραταξιακών σκοπιμοτήτων, παραγοντισμού προσώπων και επιδιώξεων της κρατικής πολιτικής ή φορέων της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Άλλωστε, αυτή ακριβώς η «διασταύρωση», εκφρασμένη στο πλαίσιο της ομοσπονδίας του κλάδου σε ανελέητο «καρεκλοπόλεμο», οδηγεί την ΠΟΕΣΥ σε αποσύνθεση εξαιτίας της αδιάλλακτης ασυμφωνίας για την εκλογή προεδρείου, που εκδηλώνεται πια ως κρίση νομιμοποίησης και κυρίως ως δομική κρίση του μοντέλου συντεχνιακού συνδικαλισμού.

*           Είμαστε οι μόνοι που λένε χωρίς περιστροφές ότι δεν υπάρχει άλλο είδος ενότητας από αυτή που ξεβολεύει την εργοδοσία κι όχι που ρίχνει γέφυρες «αλληλοκατανόησης» στα συμφέροντά της. Κάποιοι βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι μια Πανελλήνια Ένωση Συντακτών, φτιαγμένη στο καλαπόδι της συντεχνιακής-αριστοκρατικής ΕΣΗΕΑ, θα τους φέρει υπογραμμένη στο πιάτο τη συλλογική σύμβαση εργασίας, εννοείται «μόνο για συντάκτες»! Θυμηθείτε, όμως, τους ανέργους μας, τους είλωτες του ΔΠΥ και της «μαύρης» εργασίας, τους υποαμειβόμενους, τους απλήρωτους για μήνες, τους συνταξιούχους μας που δεν τα φέρνουν βόλτα. Θυμηθείτε τον εξευτελισμό της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και την υποστάθμη του δημοσιογραφικού λόγου, την ακύρωση του κριτικού ήθους και την κυριαρχία των δημοσιοσχεσίτικων πασαλειμμάτων. Προπάντων θυμηθείτε ότι, όταν η ύφεση τσάκισε την επί δεκαετίες πεπατημένη της «αλληλοκατανόησης» και των «συναινέσεων» με την εργοδοσία, όλος ο κόσμος της δουλειάς στα ΜΜΕ, όχι μόνο οι συντάκτες, γίναμε θύματα! Κανένας θεσμός δεν μας προστάτεψε, κανένα «κεκτημένο» δεν έμεινε όρθιο! Αναλογιστείτε πόσο μοιάζουν αδιαφοροποίητα μεταξύ τους τα θύματα όλων των ειδικοτήτων! Γι' αυτό εμείς λέμε πως δεν χωράνε πια οι διαιρέσεις στον κόσμο της δουλειάς στα ΜΜΕ! Καμία ειδικότητα υπεράνω της ενότητας αγώνων για τα κοινά δικαιώματά μας!

*           Είμαστε αυτοί που δεν σταματούν να εξηγούν ότι, σε συνθήκες που το εκδοτικό επενδυτικό-κεφάλαιο δεν έχει καν δημοσιογραφική προσωπίδα, γιατί είναι απλώς το πανταχού παρόν και τα πάντα πληρόν Κεφάλαιο (εφοπλιστικό, ραντιέρικο, γηπεδόφρον, δημοσιοσχεσίτικο, προπάντων διαπλεκόμενο και «ευέλικτο»), είναι σκέτη ευήθεια του εργαζόμενου η αυταρέσκειά του στην πολυδιάσπαση ανά ειδικότητα, περιφέρεια κ.ο.κ. Μόνο η ενότητα της εργασίας μπορεί να αντιταχθεί στα «πλεονεκτήματα» του συγκεντροποιημένου κεφαλαίου, που τα πληρώνουμε τόσο ακριβά! Το ξεκίνημα τώρα μιας σοβαρής και ανοιχτής συζήτησης καθορισμένου χρόνου προετοιμασίας, για το Ενιαίο Συνδικάτο Τύπου όλων των ειδικοτήτων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, είναι το ιστορικό μας καθήκον!

*           Είμαστε αυτοί που δεν σταματούν να δείχνουν αγωνιστικά τη σχέση ενότητας και συνέχειας των δικών μας προβλημάτων με όλα τα οξύτατα προβλήματα της κοινωνίας μας και της πολιτικής ζωής: Τη νεοφιλελεύθερη οικονομική εξαθλίωση κι έκπτωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, τη χειραγώγηση από ιδέες και ουσίες κάθε λογής, την αδιάκοπη μετανάστευση και προσφυγιά –προς τα έξω ημών και των παιδιών μας για δουλειά-προς τα μέσα των κατατρεγμένων από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την πείνα.

*           Είμαστε αυτοί που ζητούν επίμονα η ΕΣΠΗΤ να αποκτήσει εσωτερική ζωή, με μόνιμη στέγη για αλληλέγγυα συναναστροφή, τακτική αλληλοενημέρωση, συζήτηση, προβληματισμό και πολιτιστική αναζήτηση.

            Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

            η παθητικά ενδοτική στάση της πλειοψηφίας της ΕΣΠΗΤ στην κυρίαρχη τάση πολιτικής «διασκέδασης» των δικαιωμάτων μας στην εργασία, την ασφάλιση-περίθαλψη, τη δίκαιη αντιμετώπιση των συνταξιούχων κ.ά., και συνάμα η ασυγχώρητη καταρχήν συγκατάθεσή της στον ευνουχισμό κάθε προοπτικής για διεκδικήσεις με αγωνιστικό φρόνημα (τι άλλο σημαίνει, τάχα, να γίνουμε «κουκιά» στους συσχετισμούς μιας φεουδαλικής ΕΣΗΕΑ, που η κρίση των «αφεντικών» την κατάντησε τέλειο ράκος του κακού εαυτού της ή της όποιας μετωνυμίας της;) πρέπει να σε εξεγείρει. Μην αφήνεις κανένα να ιδιοποιείται την υπόθεση της κοινής μας δράσης και μην «αναθέτεις» την τύχη της στους «επαΐοντες» της γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης και των καθ' έδρας μαθημάτων χαμαιλεοντικού συνδικαλισμού. Μην επιτρέπεις στην άγνοια και την ελλιπή πληροφόρηση να σε αποστομώνουν, εκμαιεύοντας τη συγκατάθεσή σου σε σχέδια, για τα οποία ποτέ δεν ερωτήθηκες! Ας ενεργοποιηθούμε όλοι, συζητώντας-ρωτώντας-μαθαίνοντας, προτείνοντας και πράττοντας δημοκρατικά. Να πάρουμε πίσω τα δικαιώματα διαχείρισης της ψήφου μας, με την απαίτηση να ορίζουμε με πλήρη γνώση και δεσμευτικά την πορεία της Ένωσης στις γενικές συνελεύσεις, ενεργώντας για την εγγραφή περισσότερων συναδέλφων σε αυτήν, για την αλλαγή και τον εκδημοκρατισμό της ζωής της.

            Ψηφίζουμε ΟΧΙ στην κάλπη του «πολιτικού μασάζ», για το είδος της «συνδικαλιστικής ενότητας» που ονειρεύονται όσοι θεωρούν πως ξέρουν το καλό μας πριν από εμάς, για εμάς! Διότι πάντα η κάλπη έπεται της ζύμωσης απόψεων κι ιδεών, δεν προηγείται προκαταλαμβάνοντάς την.   

            Ψηφίζουμε το ψηφοδέλτιο των Εργατών Τύπου, δυναμώνοντας έτσι τη φωνή και τη βούλησή μας να ενισχυθεί τώρα η ΕΣΠΗΤ ως δυνητικός καταλύτης για μια πραγματική συνδικαλιστική ενοποίηση του κλάδου σύντομα αύριο.
.
ergatestypou@gmail.com        ergatestypou.blogspot.com      fb: Εργάτες Τύπου


Αποτέλεσμα εικόνας για Εργάτες Τύπου

1 σχόλιο:

  1. OI ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΔΠΥ - ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΡΙΟ - ΜΕ ΜΙΣΘΟ ΠΕΙΝΑΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή