Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Πυρκαγιά στο Θέατρο της Ρεματιάς: Στάχτη ο Πολιτισμός;

Πυρκαγιά στο Θέατρο της Ρεματιάς: Στάχτη ο Πολιτισμός;

(του Κώστα Στοφόρου, από τον Δρόμο της Αριστεράς)

«Συνεχίζεται ο πόλεμος που γίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου στον δήμο Χαλανδρίου και δυστυχώς το τίμημα αυτό το πλήρωσε αυτό το "κόσμημα" που έχουμε στην πόλη μας, το θέατρο Ρεματιάς για το οποίο δίνουμε μια πραγματική μάχη με την αδειοδότησή του, για να πετύχουμε την παραμονή του σε αυτόν τον χώρο που υπάρχει ήδη από το 1981…Αμυνόμαστε λυσσασμένοι απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο που δεχόμαστε, ώστε να μην αδειοδοτηθεί αυτός ο χώρος και να πάψει να υπάρχει. Αυτοί λοιπόν που πήγαν και έκαναν αυτή την αθλιότητα σήμερα να ξέρουν καλά ότι το θέατρο θα υπάρξει και θα ξαναλειτουργήσει καλύτερα από ότι ήταν ποτέ».

Σίμος Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου

Όταν από τα πολύ νεανικά σου χρόνια έχεις συνδεθεί με κάθε τρόπο με έναν χώρο και τον βλέπεις να καίγεται, είναι σα να γίνεται στάχτη ένα κομμάτι της δικής σου ζωής.
Ανατρέχεις πίσω σε αγώνες που κράτησαν χρόνια για να μη γεμίσει η Ρεματιά τσιμέντο. Θυμάσαι τότε που με τόσο σεβασμό είχες καταλάβει τον χώρο που έιχε πλημμυρίσει από νέους ανθρώπους και είχες δώσει τα δικά σου δείγματα γραφής για τον πολιτισμό.
Σε μια μοναδική στιγμή είδες ό,τι ονειρευόσουν να γίνεται πράξη.
Και μετά είναι τόσες και τόσες μαγικές βραδιές που έχουν μείνει στη συλλογική μνήμη των Χαλανδραίων -και όχι μόνον. Η ιστορική συναυλία του Χατζιδάκι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως την καλύτερη του.
Δράματα και κωμωδίες, συναυλίες, παραστάσεις σχολείων, φεστιβάλ.
Εδώ ήρθαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο «Ένα καράβι για τη Γάζα» μετά την επιστροφή από εκείνο το δραματικό ταξίδι που είχε δεχθεί την επίθεση των Ισραηλινών…
Και αν ήταν μόνον αυτά; Και που τα βάζεις εκείνα τα ολοδικά σου; Την ομάδα του περιοδικού «Ακροβασία» που ξεκίνησε το ταξίδι αυτό το οποίο κατέληξε στο να αναλάβει μια Αριστερή αρχή το Δήμο; Και που βάζεις τους έρωτες, τις φιλίες που άνθισαν σε αυτόν τον χώρο;
Και τώρα που η νέα Δημοτική αρχή ετοιμαζόταν αν αναβαθμίσει το θέατρο, να δημιουργήσει σταδιακά έναν άλλο τρόπο προσέγγισης του Πολιτισμού, ήρθε η φωτιά.
Ήμουνα κι εγώ στις συζητήσεις για το πώς και τι θέλουμε να γίνει. Ο καθένας μας ξεδίπλωνε τις εικόνες και τα οράματά του για το Θέατρο.
Έλεγα για ένα «Φεστιβάλ Παραμυθιού» που θα έκλεινε στο θέατρο με παραμυθάδες από όλη την Ελλάδα. Μια ακόμη πινελιά μαγείας σε έναν ήδη μαγικό χώρο.
Όμως ο Πολιτισμός, η μαγεία τα οράματα ενοχλούν όσους αντιπροσωπεύουν ότι πιο άθλιο, σκοτεινό και νεκρό.
Νομίζω δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς τα επίσημα πορίσματα, όταν όλα δείχνουν πως η πυρκαγιά μόνο τυχαία δεν ήταν.
Ο χώρος είχε καθαριστεί, γινόταν αγώνας δρόμου για να λειτουργεί νόμιμα, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ και ξαφνικά …κάηκε. Οι σύγχρονοι Ηρόστρατοι δεν καίνε για αν μείνει το όνομά τους στην ιστορία όπως ο αρχαίος προκάτοχος του. Δουλεύουν στα σκοτεινά και παρεμβαίνουν όποτε κρίνεται αναγκαίο. Όπως στο Χαλάνδρι.
Δεν ξέρουν όμως με ποιους έχουν να κάνουν.
Παλέψαμε με πείσμα πάνω από τρεις δεκαετίες και δεν το βάλαμε κάτω.
Όπως γράφεται στην ιστοσελίδα της Αντίστασης με του Πολίτες του Χαλανδρίου (stasi.gr)  “Η Ρεματιά θα ξαναλειτουργήσει και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι!”

Όπως σημειώνεται ακόμη στο σχετικό ρεπορτάζ, «σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι, ακούστηκαν δύο εκρήξεις μέσα στο θέατρο και μέσα σε λίγα λεπτά τυλίχτηκαν στις φλόγες τα ξύλινα καθίσματα, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και στα γύρω δένδρα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στα ξύλινα σκαλιά των κερκίδων, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με περιέλουση. Επίσης δεν εκτελούνταν εργασίες στο σημείο, κάτι που ενισχύει τα σενάρια εμπρησμού….»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το θέατρο καταστράφηκε σε μια συγκυρία, που φαίνεται ότι ξεκαθαριζόταν το πρόβλημα δεκαετιών για την αδειοδότησή του και το καθεστώς αρμοδιοτήτων. Μάλιστα, πριν από περίπου μία εβδομάδα, υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη Κοινή Υπουργική Απόφαση και εκκρεμεί η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, η οποία παραχωρεί το θέατρο στον δήμο Χαλανδρίου.

Ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Δραστηριοτήρων και του Φεστιβάλ, Αλέκος Βαρβέρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι αρχές του δήμου είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του Θεάτρου Ρεματιάς, προκειμένου να λειτουργήσει αν είναι δυνατόν στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.

Θα είμαστε όλοι στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου στις 28 Μαΐου στις 8.30, στο Θέατρο της Ρεματιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου