Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Μια μαρτυρία για το Russia Today και ένα σχόλιο

 


Στην εποχή της επιβολής των μνημονίων και των μεγάλων διαδηλώσεων και απεργιών στη χώρα μας, ένα ξένο κανάλι μου ζήτησε συνέντευξη ως μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ για τις επιπτώσεις των μνημονιακών νόμων στο εργασιακό τοπίο των ΜΜΕ. Ήταν το Russia Today, το ρώσικο κανάλι που παρακολουθούσε πολύ στενά τα τεκταινόμενα στη χώρα μας.

Μετά από λίγες μέρες ένας πρώτος μου ξάδελφος, μόνιμος κάτοικος στο Σικάγο, πήρε τηλέφωνο τον αδελφό μου και του είπε ότι με είδε. Κάθε βράδυ, γυρνώντας από την εργασία του άνοιγε το αγγλόφωνο ρώσικο κανάλι για να μαθαίνει τι συμβαίνει στον κόσμο και ιδιως στην Ελλάδα, αφού αυτές οι ειδήσεις δεν έπαιζαν και πολύ στα άλλα ΜΜΕ.
Η δημοκρατική Ευρώπη φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανεχθεί τη διαφορετική φωνή. Δεν αρκεί η παντοκρατορία των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Χρειάζεται να επικρατήσει η μονοφωνία για να περάσει η κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Γι αυτό με πρωτοφανείς διαδικασίες διακόπηκαν οι μεταδόσεις του RT όπως και το Sputnik News.
Η ΕΕ και μαζί κι η χώρα μας θα πρέπει να ντρέπονται για την απαγόρευση σε ΜΜΕ (ακόμα κι αν αυτά απηχούν την επίσημη ρωσική άποψη). Όσο για τις δημοσιογραφικές ενώσεις που κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ας το θυμούνται την επόμενη φορά που θα ζητήσουν από τον διεθνή δημοσιογραφικό κόσμο συμπαράσταση για κινήσεις, όπως το μαύρο στην ΕΡΤ το 2013.

Γιώργος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου