Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Πρόταση των «Εργατών Τύπου» για συμμετοχή της ΕΣΠΗΤ στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου


Πρόταση των «Εργατών Τύπου»
για συμμετοχή της ΕΣΠΗΤ
στην Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου

Η Αθήνα ανακηρύχθηκε από την UNESCO Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου. Ο θεσμός της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου ξεκίνησε το 2001 και η Αθήνα είναι η 18η πόλη που κατακτά τον τίτλο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της πρόσβασης όλων των κατοίκων της πόλης στο βιβλίο (με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες) θα ξεκινήσει στις 23 Απριλίου 2018, την ημέρα που γιορτάζεται διεθνώς το βιβλίο, και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου του 2019.

Οι «Εργάτες Τύπου» θεωρούν ότι αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία και για την Ένωση Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) να αναπτύξει Πολιτιστική Δράση, που εξαιτίας πολλών δυσκαμψιών αλλά και άσχημων εμπειριών του παρελθόντος έχει πλήρως απαξιωθεί.

Εμείς πιστεύουμε βαθιά στο σύνθημα για «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Υπενθυμίζουμε σε όσους βλέπουν στενά τον ρόλο του Συνδικαλισμού ότι το σύνθημα γεννήθηκε στις 8 Μάρτη του 1909, όταν 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη και υιοθέτησαν το σύνθημα Bread and Roses. Ήταν η διαδήλωση που οδήγησε στην καθιέρωση της «ημέρας της γυναίκας».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας προτείνουμε να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τους διοργανωτές (Δήμος Αθηναίων), καθώς τώρα είναι η εποχή που σχεδιάζεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Οι προτάσεις μας:

-Εβδομάδα βιβλίου συγγραφέων – μελών της ΕΣΠΗΤ
Περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους με αφορμή βιβλία που έχουν γράψει δημοσιογράφοι -μέλη της ΕΣΠΗΤ.

-Συμμετοχή της ΕΣΠΗΤ με περίπτερο στις εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας». Επίσης συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συζητήσεις για το βιβλίο.  

-Παρουσίαση βιβλίων μελών της ΕΣΠΗΤ στις γειτονιές της Αθήνας με στήριξη των αντίστοιχων διαμερισμάτων

-Στήριξη μέσω προβολής των εκδηλώσεων όλων των ανεξάρτητων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν από μέλη της ΕΣΠΗΤ και σχετίζονται με το βιβλίο

-Συνδιοργάνωση με την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» και τυχόν ενδιαφερόμενο εκδοτικό οίκο διαγωνισμού διηγήματος με θέμα «Ένας δημοσιογράφος στην Αθήνα»

-Δημιουργία ομάδας εργασίας από ενδιαφερόμενους συγγραφείς που είναι μέλη της ΕΣΠΗΤ

Ιούνιος 2017
Εργάτες Τύπου



http://ergatestypou.blogspot.gr/  e-mail: ergatestypou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου