Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Οι Εργάτες Τύπου για τις τελευταίες εξελίξεις στα ΜΜΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για μμε εξελίξεις

Το πέρασμα του ελέγχου του ΔΟΛ στον Μαρινάκη, η είσοδος Σαββίδη στο MEGA και η χρεοκοπία του συγκροτήματος του Μπόμπολα («Πήγασος») –με 450 εργαζόμενους να έχουν μείνει στον δρόμο– είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο «σίριαλ» που παρακολουθούμε εφτά χρόνια τώρα και λέγεται αναδιάταξη του μιντιακού τοπίου στην Ελλάδα σε μνημονιακές συνθήκες. Στην πραγματικότητα, οι «παραδοσιακοί εκδότες», αφού εξυπηρέτησαν τα πολιτικο-επιχειρηματικά τους συμφέροντα ελέγχοντας μονοπωλιακά την ενημέρωση του ελληνικού λαού, αφού στήριξαν λυσσασμένα τη μνημονιακή χούντα, αφού απέλυσαν εκατοντάδες εργαζόμενους, παραβίασαν όλα τα άρθρα της εργατικής νομοθεσίας και φέσωσαν τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αποσύρονται από το προσκήνιο. Και τη θέση τους παίρνουν «νέες δυνάμεις», που –ας μην έχουμε αυταπάτες– διακατέχονται από τις ίδιες νοοτροπίες της προηγούμενης «γενιάς» διαπλεκόμενων. Με καταλύτη το χάρισμα χρεών εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται από τον ελληνικό λαό.
Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι δεν ήταν μοιραία η απαξίωση εφημερίδων, περιοδικών, καναλιών, ραδιοφώνων, ούτε η μόνη αιτία αυτής ήταν η κρίση. Αν ήταν έτσι, δεν θα στέκονταν στην ουρά τόσοι και τόσοι επίδοξοι καναλάρχες και (νέοι) εκδότες.
Δυστυχώς, για όλα αυτά τα σημεία και τέρατα οι «ηγεσίες» των σωματείων μας δεν πρόβαλαν καμιά ουσιαστική αντίσταση, δεν τόλμησαν καν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους!
Εμείς οι Εργάτες Τύπου πιστεύουμε ότι αυτή η δραματική κατάσταση στον χώρο μας μπορεί να αλλάξει μόνο με τα εξής μέτρα:
α) Πλήρης απαγόρευση στους εκδότες να έχουν δοσοληψίες με το κράτος ή οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός από την εκδοτική.
β) Εγγύηση των δανείων των εκδοτών με την προσωπική τους περιουσία.
γ) Δέσμευση εγγυητικού κεφαλαίου από όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, ώστε σε περίπτωση παύσης εργασιών να αποζημιώνονται αμέσως και κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι. Κατάργηση του καθεστώτος που επιτρέπει την αποσύνδεση τίτλων και εκδοτικής εταιρείας.
δ)  Κίνητρα για συνεργατικές-συνεταιριστικές προσπάθειες στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
ε) Όλες οι επιχειρήσεις Τύπου, ΜΜΕ, ενημερωτικών ιστοσελίδων να στελεχώνονται από επαγγελματίες συντάκτες, που θα αμείβονται με συλλογική σύμβαση και θα ασφαλίζονται ως συντάκτες.
στ)  Προσλήψεις ανέργων συναδέλφων μας σε δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ. Διεύρυνση της δημόσιας ενημέρωσης.
ζ) Κατοχύρωση της ελευθερίας του δημοσιογράφου στην άσκηση του επαγγέλματός του, πρώτα και κύρια έναντι της εργοδοσίας, με νέο, σύγχρονο νομικό πλαίσιο, ως όρος για να ενισχυθεί, στο μέτρο του δυνατού, η αξιοπιστία του Τύπου.
Ιούνιος 2017

ergatestypou@gmail.com        ergatestypou.blogspot.com      fb: Εργάτες Τύπου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου