Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ανακοίνωση των "Εργατών Τύπου" για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

 


Συνέδριο ΠΟΕΣΥ: Ποιος συνδικαλισμός;

 Για το πρόσφατο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ στις 29-30 Οκτωβρίου, η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε πολλές προσδοκίες, πραγματικά, όμως, αυτή τη φορά δεν μας έμεινε καμία αμφιβολία για το λόγο ύπαρξης και συνέχισης του… θεσμού.

 Το «καπέλωμα» της ΕΣΗΕΑ σε όλες τις υπόλοιπες ενώσεις ήταν κάτι περισσότερο από εμφανές, ενώ ο απολογισμός που έγινε από τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ αλλά και τους προέδρους των «κυρίαρχων» ενώσεων έδωσε στο συνέδριο τη μορφή της ιλαροτραγωδίας.

 Ακούσαμε για τα «επιτεύγματα» του συνδικαλισμού τα τελευταία χρόνια, για τις «συμπληγάδες» που διάβηκαν, για τις άνισες μάχες που δόθηκαν και κερδήθηκαν, «χαρήκαμε» για το θετικό πρόσημο των πεπραγμένων, για την ενότητα στον κλάδο, για τη στήριξη του Τύπου και διάφορα ωραία μεν, ανύπαρκτα δε.

 Η απραξία και η ανικανότητα των ηγεσιών των ενώσεων δεν φαίνεται στο εάν έδωσαν το «παρών» σε διεθνείς ομόλογες συναντήσεις, ούτε εάν θεσμοθετήθηκαν οι θέσεις των δημοσιογράφων στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων. Η απουσία των ενώσεων βρίσκεται στους διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς των ανέργων, στην απουσία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στο έλλειμμα δημοκρατίας και αξιοπιστίας από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ. «Μόνο τα κλειδιά δεν έχει δώσει το Μαξίμου στους δημοσιογράφους», ακούστηκε στην αίθουσα και κανείς δεν το αμφισβήτησε.

 Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε κατάφωρη παραβίαση προσωπικών ελευθεριών, διαστρέβλωση της αλήθειας σε επικίνδυνο βαθμό από τα ΜΜΕ, η οποία συνεχίζεται, έχοντας πάρει τρομακτικές διαστάσεις χωρίς πουθενά οι ενώσεις να κάνουν μία ουσιαστική παρέμβαση. Αντιθέτως…

 Ένα άλλο θέμα που δεν θίχτηκε, παρά μόνο μετά από παρεμβάσεις, ήταν η ήδη ειλημμένη από το προηγούμενο συνέδριο απόφαση ενοποίησης ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ διαβεβαίωσε πως είναι… νομοτελειακή η ένωση, αφού πλέον ξεπεράστηκαν και οι τελευταίοι σκόπελοι. Ως παράταξη είναι γνωστό ότι αντιταχθήκαμε και αντιτασσόμαστε στην απορρόφηση της ΕΣΠΗΤ από τη συντεχνιακή ΕΣΗΕΑ, πέραν αυτού όμως θα περιμέναμε μια πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση, καθώς στο μεταξύ, με την παράταση αυτής της... εκκρεμότητας, η ΕΣΠΗΤ απλώς φυτοζωεί, στην καλύτερη περίπτωση.

 Εν τέλει, εάν ο ρόλος της ΠΟΕΣΥ περιορίζεται σε ανακοινώσεις, θεωρητικές καταγγελίες και ανακαινίσεις γραφείων, προφανώς δεν μιλάμε για έναν συνδικαλιστικό φορέα που έχει ως προτεραιότητα τους δημοσιογράφους και τα πραγματικά τους προβλήματα.

 Θα επανέλθουμε στο θέμα σύντομα…

Εργάτες Τύπου, Οκτώβριος 2022


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου