Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Οι προτάσεις των Εργατών Τύπου για τη Γενική Συνέλευση 13/4/2019


► Η φετινή τακτική γενική συνέλευση της ΕΣΠΗΤ γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο όχι μόνο για το σωματείο μας αλλά και για όλο τον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Ενώ οι συνθήκες γίνονται σταδιακά ευνοϊκότερες για τη διεκδίκηση και ανάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων που χτυπήθηκαν από την κρίση και το Μνημόνιο, στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ συνεχίζονται, χωρίς ορατό τέλος, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η άτυπη αλλά και αμισθί απασχόληση, η ετεροαπασχόληση, η μη καταβολή δεδουλευμένων, η άδικη ασφαλιστική και χρεωστική πολιτική για τους άνεργους συναδέλφους που είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
► Παράλληλα, πυκνώνουν τα φαινόμενα καταστρατήγησης της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, χειραγώγησης της «κοινής γνώμης» από Μέσα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα, καθώς και η άμεση ή έμμεση προώθηση ρατσιστικών-εθνικιστικών ή ακραία νεοφιλελεύθερων-αντιλαϊκών ιδεολογημάτων. Οι εκδότες οι οποίοι, ειδικά την τελευταία δεκαετία, απαξίωσαν τα Μέσα τους και επέδειξαν τη μεγαλύτερη αδιαφορία για το αναγνωστικό τους κοινό και την ποιότητα της ενημέρωσης, δεν δικαιούνται να λένε ότι αναγκάζονται να καταργήσουν θέσεις εργασίας επειδή έχει πέσει η κυκλοφορία/αναγνωσιμότητα!
► Απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, οι δημοσιογραφικές Ενώσεις δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να συσπειρώσουν τον κόσμο και να αντιδράσουν. Η ΕΣΠΗΤ έχει χρόνια να εμφανιστεί στα μαγαζιά του περιοδικού και ηλεκτρονικού Τύπου, εκτός από περιπτώσεις που προσφέρει τη νομική συνδρομή της. Τα μόνα θέματα που έχουν απασχολήσει το σωματείο μας εδώ και πάρα πολύν καιρό είναι: α) η «ενοποίηση» (βλέπε απορρόφηση) με την ΕΣΗΕΑ, για την οποία δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη ενημέρωση από το ΔΣ, και β) ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αφ’ ενός αφήνει απ’ έξω το μεγαλύτερο μέρος των μελών του σωματείου και αφ’ ετέρου είναι ένα ταμείο που κινείται σε μια λογική ξεκάθαρα συντεχνιακή, επομένως θνησιγενή. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει –και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κρύβουμε άλλο– μια υπαρξιακή κρίση στην ΕΣΠΗΤ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε στωικά να αλλάξουν τα πράγματα με κάποιον μαγικό τρόπο ή από τη φιλευσπλαχνία της οποιασδήποτε κυβέρνησης.
► Εμείς οι Εργάτες Τύπου προτείνουμε συγκεκριμένα:
● Να ξεκινήσουν επιτέλους επισκέψεις στις επιχειρήσεις, για ενημέρωση και εγγραφή νέων μελών.
● Να ξεκινήσει στα σοβαρά η συζήτηση για το πώς θα ενώσουμε δυνάμεις στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, κάτι που κατά τη γνώμη μας μπορεί να γίνει μόνο με ένα ενιαίο συνδικάτο Τύπου και ΜΜΕ, με όλες τις ειδικότητες και όλους τους εργαζόμενους μέσα.
● Για το παραπάνω θέμα αλλά και για κάθε άλλο θέμα που μας αφορά (π.χ. η ενημέρωση στην ψηφιακή εποχή, η κατάσταση στα ηλεκτρονικά Μέσα, ασφαλιστικό, ελευθεροτυπία και ελευθερία του δημοσιογράφου στη δουλειά του) να διοργανώσουμε μια σειρά από ημερίδες, ώστε να αποκτήσει η ΕΣΠΗΤ και κάποια εσωτερική ζωή.
● Να αρχίσει το σωματείο να παρεμβαίνει και σε άλλα μείζονα εργασιακά και κοινωνικά θέματα, που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους της χώρας.
● Τέλος, προτείνουμε την καταψήφιση του απολογισμού του ΔΣ, στη σχετική ψηφοφορία μετά το πέρας της συνέλευσής μας, ως μια ελάχιστη κίνηση αφύπνισης για μια νέα πορεία του σωματείου μας.

Απρίλιος 2019
ergatestypou@gmail.com ergatestypou.blogspot.com fb: Εργάτες Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου