Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΔΟΕΑΠ χωρίς συνταξιούχους και εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών!

Διαβάζοντας τα όσα αποφασίστηκαν για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ όλο και πιο πολύ προβληματιζόμαστε...
-Εκτός οι συνταξιούχοι -μέλη της ΕΣΠΗΤ
-Εκτός και οι εργαζόμενοι με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών 
Δεν μας πείθουν καθόλου οι διαβεβαιώσεις ότι θα περιληφθούν όσοι κόβουν δελτία μόνο σε δυο εργοδότες, αφού θεωρούνται μισθωτοί. Ακόμη κι αν συμβεί αυτό, πάλι η σχετική ρύθμιση μας βρίσκει ριζικά αντίθετους...
Πολλά είναι ακόμη που μας προβληματίζουν ως Εργάτες Τύπου και ελπίζουμε να συζητηθούν στην προσεχή Συνέλευση της ΕΣΠΗΤ η οποία θα πραγματοποιηθεί -κατόπιν εορτής- το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.
Κατά την άποψή μας η Συνέλευση έπρεπε να πραγματοποιηθεί πριν την ψήφιση του σχεδίου διάσωσης από τη Βουλή
Έχουμε την εντύπωση ότι απλώς μας χρησιμοποιούν για να σώσουν έναν χρεοκοπημένο οργανισμό
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις ακριβώς σημαίνει "υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ"
Όπως και δεν καταλαβαίνουμε πως εντάχθηκαν και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις Ψυχαγωγίας (!)
Τι θα συμβεί άραγε με τα Σωματεία μας;
Ενδιαφέροντα τα όσα παρατηρεί ο Σχολιαστής στο freelancers.gr  (  http://freelancers.gr/1024-sxolio-edoeap-ektos-rythmisis-oi-freelancers )

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η διάταξη που θα ρυθμίζει το νέο τρόπο ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ και αφού θα (πρέπει να) έχει προηγηθεί γενική συνέλευση των μετόχων-μελών του Οργανισμού για την αλλαγή του καταστατικού του. Με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ θα «υπάγονται για παροχή μηνιαίας επικούρησης και ιατροφαρμακευτικής -νοσοκομειακής περίθαλψης: α) όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής εκπομπής ή μετάδοσης, καθώς και σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία τύπου […], β) οι εν γένει υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ […] και γ) οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω Μ.Μ.Ε και έως δύο (2) ανά μέσο».
Παρατηρείται, δηλαδή, πως από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι απασχολούμενοι με ΔΠΥ ή όσοι εργάζονται έως τώρα σε καθεστώς «μαύρης εργασίας», αφού το κείμενο αναφέρει ρητά πως στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ θα υπάγονται μόνον οι «μισθωτοί». Και αυτό παρά το γεγονός ότι η μη μισθωτή εργασία σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αφορά κατ’ ουσίαν την πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά, ιδιαίτερα στα sites στα οποία κυρίως αναφέρεται η εν λόγω ρύθμιση.
Η «παράλειψη» αυτή προκαλεί -μεταξύ άλλων- εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου χειρίζονται το μείζον αυτό ζήτημα. Ειδικά, αν συνυπολογιστεί πως, με βάση τις ίδιες διατάξεις, από τις παροχές υγείας του «νέου» ΕΔΟΕΑΠ αποκλείονται και οι συνταξιούχοι του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι έως σήμερα δεν υπάγονταν στον ΕΔΟΕΑΠ (βλ. εδώ).

Να αναμένουμε κάποια σχετική παρέμβαση ή έστω διευκρίνιση επί του θέματος; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου