Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Για τον ΕΔΟΕΑΠ και τις εξελίξεις στον κλάδο μας



Αποφασίζουν για μας... χωρίς εμάς


Το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ, μετά από πρόταση των Εργατών Τύπου, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, χωρίς μεγάλο... ενθουσιασμό από την πλευρά της πλειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία και κινδυνεύει η συνέλευση να μείνει χωρίς περιεχόμενο, μια και στο κατεπείγον ζήτημα της περιόδου, στο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι αποφάσεις φαίνονται... ειλημμένες.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή τροπολογία που μετατρέπει τον ΕΔΟΕΑΠ σε υποχρεωτικό επικουρικό ταμείο (σχεδόν) όλων των εργαζομένων του Τύπου και των ΜΜΕ. Αυτή όμως η εξέλιξη, πρώτον, ΔΕΝ έχει συζητηθεί ποτέ με τη βάση της ΕΣΠΗΤ και, δεύτερον, ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, οι οποίοι δυστυχώς αποσιωπούνται συστηματικά. Κατ’ αρχάς, οι δικοί μας συνταξιούχοι, οι συνταξιούχοι του περιοδικού Τύπου, όπως προκύπτει, δεν καλύπτονται από το νέο ταμείο, ενώ δεν καλύπτονται και οι περισσότεροι εργαζόμενοι με ΔΠΥ, που αποτελούνμια μεγάλη μερίδα των συναδέλφων μας.
Κατά δεύτερον, διατυπώνονται ισχυρές αμφιβολίες από πολλές πλευρές κατά πόσον ο νέος φορέας θα είναι βιώσιμος, ειδικά από τη στιγμή που μεγάλη μερίδα της εργοδοσίας φαίνεται να μη συναινεί, με το σκεπτικό ότι οι επιχειρήσεις δεν «αντέχουν» το ειδικό τέλος 2% επί του τζίρου τους για τη χρηματοδότηση του ταμείου. Και δεν έχει σημασία εδώ αν λένε ή όχι την αλήθεια (εξάλλου οι ίδιοι είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την απαξίωση του προϊόντος τους), αλλά τι νόημα είχαν τότε οι διαβεβαιώσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών ότι όλες οι πλευρές είναι σύμφωνες και ότι δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του νέου ταμείου; Και ποιος παίρνει την ευθύνη για τη μεταφορά των εισφορών των δικών μας μελών σε έναν φορέα που μπορεί πολύ σύντομα να αποδειχτεί προβληματικός; Ή για το γεγονός ότι οι εργοδότες, όπως ευθαρσώς λένε, ό,τι επιπλέον επιβάρυνση έχουν θα τη φορτώσουν απευθείας στις αμοιβές μας;
Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και κρίσιμα, και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να συγκληθεί ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ η συνέλευσή μας για να συζητηθούν και να αναδειχθούν οι καλύτερες για τα μέλη μας λύσεις. Η πρακτική του να διαπραγματεύται το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα ερήμην των μελών πρέπει να λάβει τέλος, έστω και τώρα.

Μαζί με το ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ, έχει ανοίξει εκ των πραγμάτων ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα. Κατά τη διάρκεια των σχετικών διαπραγματεύσεων, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ δήλωσε σαφώς ότι οι συντάκτες των sites θα εγγραφούν στην ΕΣΗΕΑ ώστε να μπορούν να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ. Πώς αντέδρασε το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ σε αυτό; Το «και ηλεκτρονικού» που υπάρχει στον τίτλο μας είναι πλέον διακοσμητικό; Μήπως πίσω από αυτό, όπως ακούγεται δεξιά κι αριστερά, έχει ξεκινήσει ήδη συζήτηση για την απορρόφηση της ΕΣΠΗΤ από την ΕΣΗΕΑ;
Για εμάς τους Εργάτες Τύπου, όπως –είμαστε σίγουροι– και για τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, η συνδικαλιστική ενοποίηση του κλάδου είναι αδήριτη αναγκαιότητα. Αυτό, όμως, περνάει μέσα από την ίδρυση ενός πραγματικού Συνδικάτου Τύπου, όπου θα έχουν θέσει ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι του Τύπου και των ΜΜΕ, και όχι μέσα από την απορρόφησή μας από την ΕΣΗΕΑ, ειδικά τη σημερινή γραφειοκρατική, φιλο-εργοδοτική και φιλο-κυβερνητική ΕΣΗΕΑ.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, στον ευρύτερο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, σε εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ακόμα και στα πρακτορεία Τύπου, έχει ξεκινήσει ένας νέος γύρος λουκέτων, απολύσεων, μειώσεων μισθών, περαιτέρω «ελαστικοποίησης» της εργασίας μας. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με την «αλλαγή φρουράς» ιδιοκτητών, δηλαδή, με την απόσυρση των παλιών εκδοτών (Ψυχάρης, Μπόμπολας κ.λπ.) και την είσοδο στον χώρο νέων «παικτών» (Μαρινάκης, Σαββίδηςκ.λπ.). Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρουμας είτε αρκέστηκαν σε κάποιες χλιαρές αντιδράσεις για την τιμή των όπλων, είτε, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, καλλιέργησαν και αυταπάτες ότι η κατάσταση μπορεί να «ομαλοποιηθεί» με την έλευση του νέου ιδιοκτήτη. Όπως θα έπρεπε να περιμένει κανείς, οι νέοι ιδιοκτήτες συνεχίζουν στο ίδιο τροπάρι με τους παλιούς: ατομικές συμβάσεις εργασίας, σπασμένοι μισθοί, απολύσεις εργαζομένων που κρίθηκε ότι «περισσεύουν», απαίτηση υποταγής των δημοσιογράφων κ.λπ.
Είναι φανερό ότι, με ΜΜΕ απλά γραφεία Τύπου των «δανειστών», του μνημονιακού καθεστώτος, των επιχειρηματικών ομίλων, δεν μπορεί να υπάρξει εργασία σταθερή, αξιοπρεπώς αμειβόμενη και με ανθρώπινες συνθήκες για κανέναν από εμάς. Γι’ αυτό και ο αγώνας για την επιβίωση των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ είναι αδιαχώριστος από τον αγώνα ενάντια στη μνημονιακή ισοπέδωση, από τον αγώνα για στοιχειώδη δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας, μέσα στα οποία ασφαλώς κεντρική θέση έχεικαι το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Συνάδελφοι, αυτά είναι τα φλέγοντα ζητήματα στα οποία πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση, γι’ αυτό καλούμε το προεδρείο της ΕΣΠΗΤ να συγκαλέσει ΤΩΡΑ την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης.

8/11/2018

ergatestypou@gmail.com         ergatestypou.blogspot.com       fb: Εργάτες Τύπου



Περιγραφή: ERGATIS TYPOY-6.jpg
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου