Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Για την τακτική γενική συνέλευση της ΕΣΠΗΤ και πώς πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα



Αποτέλεσμα εικόνας για καντινσκι
Για την τακτική γενική συνέλευση της ΕΣΠΗΤ
και πώς πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα

Στις 8 Απριλίου η ΕΣΠΗΤ πραγματοποίησε την ετήσια τακτική γενική συνέλευσή της. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να καταγραφεί στα θετικά η ικανοποιητική συμμετοχή των συναδέλφων, λαμβανομένης βέβαια υπ’ όψιν και της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο (υψηλή ανεργία/ετεροαπασχόληση κ.λπ.). Όπως προέκυψε και από την ίδια τη συζήτηση, οι εργαζόμενοι στον περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο κατανοούν τη σημασία της συμμετοχής στο σωματείο, έχουν δε ανάγκη από μια ισχυρή ΕΣΠΗΤ, που θα στέκεται δίπλα μας και θα μπορεί να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα δικαιώματά μας. Υπάρχουν δυνατότητες, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, για συλλογική διεκδίκηση και αντίσταση, όπως υπάρχει η τάση να οργανωθούν στο σωματείο και νέοι εργαζόμενοι, κυρίως από τον χώρο του Διαδικτύου, κόντρα στις «μαύρες» εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική ασυδοσία που κυριαρχούν εκεί. Μόνο που για όλα αυτά η ΕΣΠΗΤ οφείλει να κάνει πολύ περισσότερα. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και οι γενικές διακηρύξεις. Το σωματείο πρέπει να πάει το ίδιο στα μέλη του και τα υποψήφια μέλη του, να τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση και να προετοιμάσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να πάρουμε πίσω όσα μας στέρησαν μνημόνια και εργοδότες – και πολλά περισσότερα! Στην κατεύθυνση αυτή, εμείς οι Εργάτες Τύπου πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν τα εξής πρώτα βήματα:

α) Να ξεκινήσει το σωματείο καμπάνια ενημέρωσης και αγωνιστικής προετοιμασίας, με επισκέψεις σε όλα τα μαγαζιά, μικρά και μεγάλα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί εκεί όπου η ΕΣΠΗΤ είναι σχεδόν άγνωστη, στις «γαλέρες» του Διαδικτύου. Στόχος να δυναμώσουν η συλλογικότητα και η διεκδικητική διάθεση στον κλάδο. Σε όσα μαγαζιά οι εργοδότες μάς απαγορεύσουν την είσοδο, πρέπει να υπάρξει επώνυμη καταγγελία.

β) Το ασφαλιστικό ζήτημα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κλάδος. Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα έχουν περικοπεί αγρίως από τα μνημόνια, το αγγελιόσημο καταργήθηκε, ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων δουλεύουν ανασφάλιστοι, οι «μπλοκάκηδες» συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδυναμία κάλυψης ασφαλιστικού και φορολογικού κόστους και δυστυχώς δεν ξέρουμε πια και αυτό το ταμείο μας, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τι ποσοστό των συναδέλφων πραγματικά καλύπτει. Επίσης, οι εργαζόμενοι στα sites είναι μια μεγάλη πλέον κατηγορία συναδέλφων, και θα πρέπει η Ένωσή μας να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα ασφαλιστικά και άλλα προβλήματά τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι λάθος να τίθεται ως προτεραιότητα από τη διοίκηση της ΕΣΠΗΤ η συμμετοχή μας στο ταμείο που θα αντικαταστήσει τον ΕΔΟΕΑΠ – ειδικά από τη στιγμή που είναι εντελώς νεφελώδες τι μορφή θα έχει και είναι εντελώς αμφίβολη η βιωσιμότητά του. Επειδή, όμως, το θέμα είναι μεγάλο και πολύπλευρο, πρέπει να συγκληθεί σύντομα Έκτακτη Γενική Συνέλευση ειδικά για το ασφαλιστικό ζήτημα του κλάδου.

γ) Τα μέτρα που προβλέπει η νέα συμφωνία κυβέρνησης-«δανειστών» –αυτά που θα ισχύσουν από το 2019– συνιστούν ένα ακόμα σκληρό χτύπημα για μισθωτούς-συνταξιούχους. Η διοίκηση της ΕΣΠΗΤ οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδίκης των μέτρων και να προετοιμάσει το σωματείο για κοινό αγώνα με τα άλλα σωματεία του Τύπου και όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας. Η δραστική μείωση του αφορολόγητου και το νέο τσεκούρι στις συντάξεις δεν πρέπει να περάσουν!

δ) Όπως βγήκε και από τη συνέλευσή μας, υπάρχει μεγάλη ανάγκη συχνότερης επαφής των μελών με το σωματείο. Με μια συνέλευση τον χρόνο (άντε και καμιά έκτακτη) δεν κάνουμε τίποτα. Όπως έχουν προτείνει οι Εργάτες Τύπου από καιρό, πρέπει να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα και μία φορά τον μήνα να οργανώνεται είτε μια ενημέρωση-συζήτηση (πάνω σε θέματα που θα έχουν ανακοινωθεί από πριν) είτε μια πολιτιστική-κοινωνική εκδήλωση είτε οτιδήποτε άλλο θα προκύψει από την αυτενέργεια και την πρωτοβουλία των μελών μας. Επείγει το σωματείο να αποκτήσει εσωτερική ζωή και να εμπλέξει τα ίδια τα μέλη στις δραστηριότητές του!

ε) Προτείνουμε να αναβαθμιστεί το site της Ένωσης, ώστε να καλύπτει περισσότερα θέματα και να είναι περισσότερο χρηστικό για τους επισκέπτες του. Και, παράλληλα, να δημιουργηθεί forum ώστε να υπάρχει διαδραστικότητα ανάμεσα στα μέλη και να προκύψει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για θέματα που μας απασχολούν αφ’ ενός αλλά και να ακουστούν και περισσότερες φωνές και απόψεις αφ’ ετέρου.

Απρίλιος 2017
Εργάτες Τύπου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου