Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ήθη ...αριστερών (!) εργοδοτών


Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΠΗΤ με αφορμή την καταγγελία της συναδέλφου Μαρίας Κωνσταντοπούλου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της  Δημοσιογραφικής Ανανέωσης -Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων:

"Προσωπική εμπειρία: Μετά από 70 μήνες συνεχούς ανεργίας και βρίσκοντας παντού τις πόρτες κλειστές… ανοίγει μια νέα εφημερίδα, ένα νέο μαγαζί, που μου δίνει ένα μικρό χαμόγελο ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη δύσκολη επαγγελματική και οικονομική καθημερινότητα μου -Μιλάω για τη νέα εφημερίδα Documento, του συναδέλφου Κώστα Βαξεβάνη. Πριν λίγες μέρες λοιπόν- βρέθηκα υποψήφια για μια θέση στο site, που κάνει πρεμιέρα μέσα στον Δεκέμβρη-
Η πρόταση ήταν για μπλοκάκι, το οποίο έπρεπε να βγάλω άμεσα πριν λήξει συγκεκριμένα το 2016 (όπερ σημαίνει έξοδα ανοίγματος, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι οποίες θα με βαραίναν για τις 10-15 τελευταίες μέρες της χρονιάς που εκπνέει, και πολλά πολλά άλλα οικονομικά τρεξίματα).
Τα χρήματα που θα έπαιρνα μηνιαίως καθαρά αφορούσαν το «υπέρογκο» ποσό των 330€!!! Ποιες θα ήταν οι δικές μου υποχρεώσεις; καθημερινό 9ωρο (η πρωινή βάρδια αναφέρονταν σε ξημέρωμα και η βραδινή θα τελείωνε μετά τα μεσάνυχτα) 2 ΣΚ το μήνα, τα οποία φυσικά και δεν θα πληρώνομαι γιατί έχει καταργηθεί η αμοιβή της Σαββατιάτικης εργασίας, όχι ρεπό και κάποια ανεβάσματα θεμάτων από το σπίτι μου, όταν επιστρέφω από την εργασία!
Και όλα αυτά για σκάρτα 300€ και την υποχρέωση να βγάλω μπλοκάκι για χρήματα που κανείς δεν μου εγγυάται -αν και πότε -θα εισπράττω- Φυσικά, οι υπεύθυνοι που έκανα τη συνέντευξη, μου μίλησαν για μια ευκαιρία την οποία δεν έπρεπε να χάσω επουδενί -με σκοπό να βγω από τη βαριά ανεργία και την κατάθλιψη της!
Όταν προσπάθησα να διαπραγματευτώ τις συνθήκες, μιας και μου φάνηκαν απίστευτα απαιτητικές για τα ελάχιστα χρήματα που θα μου έδιναν ,άκουσα το ωραίο » κυρία μου, αυτή είναι η δουλειά που σας δίνετε η ευκαιρία ν αλλάξει η ζωή σας ριζικά (!) και να ξαναδουλέψετε! Αν σας αρέσει καλώς- αλλιώς- μην μας κουράζετε παραπάνω, γιατί περιμένουν πολλοί μετά από εσάς!!!
Να την χαίρεστε λοιπόν, κύριοι και κύριες την ευκαιρία που μου δώσατε!
Δε θέλω! Προτιμώ λάντζα σε κανένα εργοστάσιο παρά δημοσιογράφος της ξεφτίλας!!
Μαρία Κωνσταντοπούλου
μέλος ΕΣΠΗΤ
εθελόντρια ERT OPEN"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΠΗΤ


Στους δύσκολους καιρούς της συνεχιζόμενης κρίσης, με την ανεργία να έχει εκτοξευτεί σε ιλιγγιώδη ύψη, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις  και τις ΣΣΕ να έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης σε έξαρση, και την μαύρη,  αδήλωτη,  κακοπληρωμένη εργασία να  παραμένει –σε πολλές περιπτώσεις- ατιμώρητη,  όροι όπως δημοσιογραφική δεοντολογία, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθοί και συνθήκες εργασίες, μπορεί να φαίνονται πραγματικά μακρινά και δυσθεώρητα για τους περισσότερους συναδέλφους.  Αυτός όμως είναι και ο σημαντικότερος λόγος για  να συνεχίζουμε να παλεύουμε γι’ αυτά και  να τα διεκδικούμε.

Η  ΕΣΠΗΤ, αμετακίνητη στις αρχές της για υπεράσπιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας, της δημοσιογραφικής αλλά και της ανθρώπινης υπόστασης, καταδικάζει απερίφραστα κάθε «προσφορά» εργασίας, που με το δόλωμα της «λύτρωσης από την ανεργία» δικαιώνει απόλυτα τον χαρακτηρισμό της εργασιακής γαλέρας, με όρους πληρωμής και συνθηκών εργασίας που όχι μόνο αγγίζουν τα όρια της εκμετάλλευσης αλλά τα ξεπερνούν προκλητικά και μάλιστα με περισσό θράσος και στυγνότητα.
 Η ΕΣΠΗΤ με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες συναδέλφων:

·       καταδικάζει απερίφραστα παρόμοιες εργοδοτικές συμπεριφορές –πολλώ δε μάλλον όταν αυτές προέρχονται από ανθρώπους που έχουν υπάρξει συνάδελφοι και συμμαχητές στο δύσκολο δρόμο της δημοσιογραφίας-,  οι οποίες θίγουν και προσβάλλουν κατάφωρα όχι μόνο το δημοσιογραφικό επάγγελμα και τους λειτουργούς του, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αγωνία του άνεργου –και δη του μακροχρόνιου- να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του δημοσιογράφου να διεκδικεί όρους αμοιβής και εργασίας που σέβονται και τιμούν την πορεία του, το επαγγελματική ήθος του αλλά και την ίδια τη  δημοσιογραφική δεοντολογία και την ενημέρωση, ως πρώτιστο κοινωνικό αγαθό, που δεν μπορεί να είναι προϊόν εκμετάλλευσης και κατάχρησης από κανέναν.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                          Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Κ. Μπερεδήμας                Θανάσης Αλατάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου